חיה הייתה בין הצעירים שנשלחו למחנה עבודה מיד בתחילת המלחמה. שלוש שנים שהתה שם, וכמו הנשים האחרות הועסקה במפעלי חימוש וטקסטיל.
בתקופה זו הופרדה ממשפחתה – הוריה ושלושת אחיה הושמדו באושוויץ. בהמשך עברה בין מספר מחנות עבודה והצליחה להחזיק מעמד עד סוף המלחמה.
אחרי השחרור הצטרפה חיה לקיבוץ "איחוד" באוסטרוביץ שבפולין. עם הקיבוץ עברה לגרמניה ונכנסה למחנה הפליטים בדגנדורף, באזור הכיבוש האמריקני. אחר כך הייתה שותפה בייסוד קיבוץ ההכשרה החקלאי "לנגב" של תנועת "נוח"ם" (נוער חלוצי מאוחד) בחוות מינקופן.
בחורף 1947 העפילה חיה לארץ ישראל באונייה "ברכה פולד" – אוניית חופים קטנה שנרכשה על ידי המוסד לעלייה ב' של ה"הגנה" באיטליה. "ברכה פולד" הפליגה ב-9 באוקטובר 1946 מנמל מולה די-בארי כשעל סיפונה 626 מעפילים – ניצולי מחנות ריכוז וחניכי תנועות נוער קיבוציות. הפלגתה התאפיינה בתקלות רבות ובתנאי מזג אוויר קשים. בהגיעה ללב ים נתפסה האונייה על ידי הבריטים, נגררה לנמל חיפה ולאחר מאבק קשה גורשו נוסעיה לקפריסין. גירוש המעפילים גרר אירועים אלימים בהם היו מעורבים, לצד המעפילים, הפעילים בניסיון לחלצם. בסופו של דבר, גורשו אלו וגם אלו. בעקבות אירועים אלה פרסם נתן אלתרמן בטורו השבועי בעיתון "דבר" את השיר "ברכה פולד".
בהגיע חיה בשנית אל חופי הארץ, ביוני 1947, נאלצה לשהות עוד תקופה מסוימת במחנה המעצר בעתלית. במקום זה, נאמנה למורשת בית אביה, הצטרפה לתנועת העובדים הדתיים הציוניים – "הפועל המזרחי".
מיד כששוחררה ממחנה עתלית הגיעה חיה לכפר עציון – ראשון יישובי גוש עציון בלב הר חברון. מספרים חבריה: "בודדה הגיעה להר באחד הימים. עברה גודש סבל ונדודים על פני מחנות אירופה. למדה הרבה מהעבר וביקשה לבנות כאן את חייה על מעיינות השילוח. בצניעות ובשקט עשתה עבודתה וזמן רב לא חשו בה בחיי החברה. לא התבלטה בדיבור אך צוינה בפיקחות ובידיעת החיים. בהדרגה נקלטה ומצאה לה מקום בחברה".
עם החלטת האו"ם בכ"ט בנובמבר 1947 על הקמת מדינה יהודית, החלטה שהותירה את גוש עציון מחוץ לתחומי המדינה, החלה תקופת המצור הערבי על הגוש, וכמו כל החברים הבוגרים חיה גויסה להגנתו.
היא נמנתה עם אנשי חטיבת "עציוני" – חטיבה מספר 6 ב"הגנה" ("ירושלים"). השתתפה באימונים, בתצפיות, בשמירה ובהספקת מזון למגינים בעמדות.
במרבית חודשי המערכה היה גוש עציון נתון במצור, אי בודד של התיישבות יהודית בהר חברון. הקשר עם הגוש נשמר תודות לכמה כלי רכב שפרצו את הדרך אליו מירושלים, וכן תודות לכמה מטוסים קלים שעשו שימוש במנחת מאולתר שהוקם במקום. לעתים הוצנחו לגוש מעט אספקה ונשק. ה"הגנה" תגברה את הגוש בלוחמי חי"ש (חיל השדה) ובלוחמים מחטיבת "הראל" של הפלמ"ח. כל אלה עזרו לאנשי הגוש להחזיק מעמד עד מאי 1948.
ב-ד' באייר תש"ח (13.5.1948), נערכה התקפה גדולה על הגוש, במהלכה נכבש כפר עציון. כאשר פרץ כוח הלגיון לתוך הכפר שהתה חיה עם חברותיה במקלט שמתחת למנזר הגרמני – מקום מושב מפקדת הכפר. משהבין האויב כי לא יוכל לחדור לתוך המקלט פוצץ את הבניין על יושביו, וקבר אותם חיים.
חיה נהרגה מתחת להריסות הבניין. הייתה אחת מכמאה מגיני הכפר שנפלו באותו יום. הי"ד.